Alles over belangrijke gebeurtenissen in Google Analytics 4

Sjoerd van den Broek op 20 maart 2025

Sinds kort kun je geen conversies meer in de standaard rapporten van je Google Analytics 4-account terugvinden. Geen paniek, er is alleen een naamswijziging geweest. Conversies heten nu “belangrijke gebeurtenissen”. Daarmee zijn het sessieconversiepercentage en het gebruikersconversiepercentage ook respectievelijk gewijzigd in “gebeurtenispercentage voor sessiesleutel” en “activeringspercentage belangrijke gebeurtenis per gebruiker”. Niet de handigste benamingen, maar we zullen er toch mee aan de slag moeten. In dit blog lees je alles over deze ‘nieuwe’ statistieken.

Waarom een nieuwe benaming?

Het is je misschien al opgevallen dat bij het onderdeel “Advertenties” in Google Analytics nog wel conversie statistieken gebruikt worden, specifiek bij het recent toegevoegde “Conversieprestaties” rapport. Dit is bewust. De naamswijziging is namelijk doorgevoerd om het verschil tussen Google Analytics 4 en Google Ads conversies duidelijker te maken. Conversies die gemeten worden door Google Analytics 4 heten nu dus “belangrijke gebeurtenissen”, terwijl conversies die gemeten worden door Google Ads nog gewoon “conversies” heten. Hiermee wil Google verwarring voorkomen. Maar of dit nou inderdaad voor minder verwarring zorgt…

Conversieprestaties rapport

Wat is een belangrijke gebeurtenis of conversie überhaupt?

Een belangrijke gebeurtenis of conversie is een actie op je website die voor jouw business heel belangrijk is en normaliter direct of indirect omzet oplevert. Denk bij een webshop aan het voltooien van een aankoop en bij een servicegerichte (leadgenererende) website aan een contactformulier invullen of een offerte opvragen. Je kunt volledig zelf bepalen wat op jouw website de belangrijke acties zijn. En in principe kun je van alles wat te meten is een belangrijke gebeurtenis maken.

Belangrijke gebeurtenissen

Hoe zorg je dat belangrijke gebeurtenissen bijgehouden worden?

Wil je weten hoeveel belangrijke gebeurtenissen er op je website plaatsvinden, dan zul je deze eerst meetbaar moeten maken. In veel gevallen is de beste optie om Google Tag Manager hiervoor in te zetten. Met Google Tag Manager kun je zaken meetbaar maken die voor andere tools van belang zijn, zoals Google Analytics 4, Google Ads, Meta Business Suite en Hotjar.

In Google Tag Manager zelf verzamel je geen data. Het kan een vrij intimiderend programma lijken, maar met wat uitleg kun je er al snel zelf mee uit de voeten. Het is via Google Tag Manager onder andere mogelijk om klikken op buttons, het bereiken van een bepaald deel van een pagina en het succesvol invullen van een formulier meetbaar te maken. En dat zonder enige technische kennis.

Google Tag Manager Triggers Google Tag Manager Triggers

Hoe bepaal je of het goed gaat qua belangrijke gebeurtenissen?

De handigste manier om te analyseren of je website het goed doet qua belangrijke gebeurtenissen, is om naar de statistiek “gebeurtenispercentage voor sessiesleutel” te kijken. Die statistiek geeft de verhouding weer tussen het aantal sessies (websitebezoeken) en het aantal belangrijke gebeurtenissen. Als er in een groter aandeel sessies een belangrijke gebeurtenis plaatsvindt, is het percentage hoger. Gemiddeld genomen ligt het gebeurtenispercentage voor sessiesleutel rond de 2%. Dit is wel erg afhankelijk van je branche en van wat de geanalyseerde conversie is. Staat de statistiek niet in een rapport? Dan kun je die (met de juiste rechten) zelf toevoegen met het potloodje rechtsboven de tabel.

Gebeurtenispercentage voor sessiesleutel

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het instellen van je belangrijke gebeurtenissen? Of bij het vinden van verbeterpunten voor je website vanuit je Google Analytics 4-data? Dan kan de Google Data Specialist opleiding wat voor jou zijn. Hierbij leer je in vijf dagen alles over Google Analytics 4, Google Tag Manager én het maken van rapportages en dashboards in Looker Studio.

Over de auteur

Datagedreven optimalisatie is al 6+ jaar Sjoerds specialisme. Zijn achtergrond in consumentenpsychologie zet hij dagelijks in om praktische inzichten te halen uit Google Analytics en andere tools om websites te verbeteren. 

Meer over Sjoerd >

Sjoerd Van Den Broek (1)
Sjoerd van den Broek

Over de auteur

Datagedreven optimalisatie is al 6+ jaar Sjoerds specialisme. Zijn achtergrond in consumentenpsychologie zet hij dagelijks in om praktische inzichten te halen uit Google Analytics en andere tools om websites te verbeteren. 

Meer over Sjoerd >

Sjoerd van den Broek

Nieuwsgierig?

Heb je vragen of wil je met een van onze opleidingsadviseurs sparren over een passende opleiding of training? Neem contact met ons op. Dan denken we graag mee!

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van marketingtips, nieuwe trainingen en interessante aanbiedingen? Meld je aan voor onze maandelijkse mailing.